Ikan Badut Air Tawar

Daftarikan.com – Pernahkah anda menonton filem animasi Finding Nemo? Jika anda pernah, sudah tentu anda sudah biasa dengan nama Nemo.

 

Watak nemo dalam filem animasi itu sangat diminati orang ramai terutama kanak-kanak kerana wataknya yang menarik. Nemo dalam filem ini ialah ikan badut yang mempunyai nama lain iaitu ikan badut

 

Bukan sahaja dalam filem animasi, di dunia nyata ikan badut yang cantik dengan warna yang menarik ini mempunyai ramai peminat

 

Hal ini tidak terlepas dari keunikannya.Buktinya ramai yang ingin memelihara ikan badut di dalam akuarium

 

Walaupun habitat asal ikan badut sebenarnya berada di dalam laut.Namun kerana ramai yang ingin memelihara ikan badut, mereka berusaha untuk mengusahakan ikan badut di air tawar.

 

Kini ikan badut air tawar menjadi penyelesaian kepada penggemar ikan badut.Ikan badut mempunyai pelbagai jenis. Perhatikan penjelasan di bawah ini!

 

Jenis Ikan Badut Air Tawar

Sudah ingin tahu tentang ikan badut air tawar, lihat lebih lanjut di bawah:

 

1. Ikan Badut Maroon (Premnas Biaculeatus)

 

Sesuai dengan namanya, ikan badut air tawar berwarna merah marun dengan kombinasi garis warna putih. Kombinasi warna yang dimiliki ikan badut ini mempunyai nilai estetika yang menjadi daya tarik bagi siapa saja yang ingin memeliharanya… Ikan badut merah marun habitat aslinya di perairan Indo-Pasifik. Ikan badut merah di habitat aslinya mengonsumsi zooplankton dan ganggang. Setelah ikan badut merah marun ini dibudidayakan di air tawar, Anda boleh menggunakan pelet sebagai makanannya.

 

2. Ikan Badut Percula Sejati (Amphiprion Percula)

 

Ikan badut ini mempunyai sifat yang mesra, kuat, menarik dan tahan lama. Ikan Badut Percula Sejati ialah ikan badut yang mudah dijaga. Ikan badut ini dipelihara di dalam akuarium dengan isipadu kira-kira 37 liter yang dilengkapi dengan anemone. Di habitat semula jadi mereka, anemone dan ikan badut ini akan wujud bersama. Hubungan antara keduanya saling menguntungkan atau disebut mutualisme simbiotik. Ikan badut melindungi anemone daripada pemangsa, seperti alga. Alga menjadi makanan ikan badut.Anemon adalah tempat hidup ikan badut dan melindungi telur ikan badut daripada pemangsa.

 

3. Clownfish Percula Clownfish Palsu (Amphiprion Ocellaris)

 

Ikan badut air tawar seterusnya ialah Ikan Badut Percula Palsu. Ikan badut jenis ini mempunyai persamaan dengan Ikan Badut Percula Sejati. Oleh itu, ikan badut ini diberi nama Palsu Percula Clownfish. Nama false yang bermaksud palsu pada ikan badut ini bermakna warna orennya lebih gelap berbanding ikan badut sebenar (True Percula Clownfish). Selepas ikan bertelur, ikan akan melindungi telur dengan meletakkan telurnya di bahagian bawah anemone. Selepas telur menetas, ikan badut jantan dan betina sukar dibezakan. Selepas dewasa, ikan badut jantan dan betina boleh dibezakan.

 

4. Badut Ikan Bicinctus (Amphiprion Bicinctus)

 

Ikan badut yang diterangkan sebelum ini sentiasa wujud bersama anemone. Kedua-duanya berinteraksi antara satu sama lain dan menguntungkan satu sama lain (simbiosis mutualisme). Walau bagaimanapun, bagi ikan badut, Badut Bicinctus tidak wujud bersama anemone. Selepas telur ikan menetas, ikan badut jenis ini sama seperti ikan badut lain yang tidak dapat dibezakan antara ikan badut jantan dan betina. Ikan badut hidup berkelompok. Ikan badut terbesar menjadi betina. Apabila ikan badut betina mati, ikan badut jantan yang terbesar akan bertukar menjadi betina. Ikan badut ini berwarna kuning dengan belang putih di bahagian belakang kepala dan tengah badannya.

 

5. Ikan Badut Maroon Jalur Emas (Premnas Biaculeatus)

 

Berbeza dengan ikan badut sebelum ini yang didominasi warna oren, merah marun dengan gabungan garisan putih. Ikan badut jenis ini mempunyai warna badan merah marun dengan gabungan jalur kuning atau emas.

 

Garisan tersebut mula kelihatan apabila dewasa.Ikan badut jenis ini juga wujud bersama anemone.Namun ia lebih agresif berbanding ikan badut yang lain.

 

 

Ia akan menyerang apa sahaja yang mendekati anemone. Jika anda ingin memelihara ikan badut air tawar ini, anda perlu menyediakan akuarium yang besar dan menyediakan batu hidup sebagai tempat persembunyian.

 

Memiliki ikan badut kini bukan sekadar impian kerana ikan badut ini boleh diusahakan di air tawar.

 

Jika anda ingin memelihara ikan badut air tawar, anda harus mengkaji terlebih dahulu ciri-cirinya dan cara memeliharanya. Ini supaya ikan badut anda dijaga dengan baik.